Een voorwaarde om succesvol te verbeteren, en misschien wel de belangrijkste, is dat de medewerkers open staan om te leren. En als het gaat over leren, dan is het goed om even te luisteren naar wat mevrouw Carol Dweck hierover zegt. Zij is doctor in de psychologie en prof aan de Stanford University. Ze heeft 30 jaar lang onderzoek verricht naar de relatie tussen motivatie, prestaties en succes. Zij ontdekte dat het niet alleen onze vaardigheden en talenten zijn die voor succes zorgen. Het is onze mindset, onze ingesteldheid ten aanzien van uitdagingen en problemen, die voor een groot stuk de resultaten bepaalt. Ieder van ons heeft een vaste mindset en een groei mindset. Je hebt altijd een mix van beiden en je kan steeds evolueren van een vaste mindset naar een groeimindset.
Bij veranderingen en uitdagingen verschillen de reacties enorm. Mensen met een vaste mindset vallen terug op wat zij vroeger hebben geleerd. Ze vinden het niet hun taak om er iets aan te doen. Ze zien er het nut niet van in en vinden het tijdverlies. Dat zijn de mensen die zeggen: dat werkt hier niet, ik heb het al duizend keer gezegd, is het al tijd om naar huis te gaan en mijne harddisk is vol. Ze hebben kritiek op anderen, klagen liever en ze voelen zich vooral niet verantwoordelijk en voelen zich slachtoffer.
3 tips om te leren denken volgens een groeimindset
1. Ben je bewust van je eigen overtuiging
Een groeimindset is bijna nooit van nature aanwezig bij wat we doen. Soms ben je bij bepaalde activiteiten juist gericht op groei, terwijl je bij andere activiteiten jezelf afremt. Belangrijk is het om bij alles wat je doet jezelf af te vragen of je een helpende of belemmerende opvattingen hebt. Een voorbeeld van een vaste mindset: “een muziekinstrument leren spelen is te moeilijk voor mij!”. Terwijl de groeimindset denkt: “om een muziekinstrument te leren spelen moet ik vast dagelijks oefenen!”. Oefen jezelf in het denken in mogelijkheden.
2. Kijk naar het proces in plaats van het resultaat
Van nature zijn we geneigd om onszelf en anderen te belonen als we goeds hebben gedaan. Als je van nature iets goed kunt, krijg hiervoor complimenten. Maar wat doet dat met je als je iets minder goed kunt? Als je wordt beloond voor datgene wat je al goed kan, kan de volgende rederenering ontstaan: “Als ik ergens goed in ben, dan kom ik intelligent over en krijg ik complimenten.” En vervolgens: “Als ik ergens moeite mee heb dan vindt men mij dom.” Geef dus geen complimenten als iets vanzelf goed gaat. Maar beloon juist als iemand hard moet werken om iets voor elkaar te krijgen. Hierdoor sterk je de overtuiging: Een inspanning leveren leidt tot groei en ontwikkeling. Daarmee stimuleer je de ontwikkeling van een groeimindset.
3. Leer van fouten
Hoe ga je om met fouten? Ken je iemand die een voorbeeld voor je is? Zo iemand die positief spreekt over zelfgemaakte fouten of over de fouten die anderen maken. Hiermee wordt het maken van een fout gezien als een normaal onderdeel van het leerproces. En ontstaat ook de durf om risico’s te nemen en uitdagingen te zoeken. Het zelfvertrouwen wordt niet aangetast als er een fout wordt gemaakt. Als er iets mis gaat dan denk je na wat je de volgende keer beter kan doen in plaats van de fout trachten weg te moffelen. Of de schuld bij anderen neer te leggen. “FAIL” wordt dan “First Attempt In Learning”.
Mensen met een groeimindset staan open voor alles wat op hen afkomt en voor nieuwe ervaringen. Ze beseffen dat je dingen kan leren, ook al lukken die vandaag nog niet. Ze gaan ervoor en zien veranderingen als kansen. Ze zijn enthousiast, willen persoonlijk groeien en willen leren van anderen. Ze gaan door tot het lukt en dat is de van de basis voor duurzaam succes!
Een groeimindset is dé juiste denkwijze om iedere dag een betere versie van jezelf uit te vinden. Maar ook essentieel om iedere dag beter samen te werken met je team, meer plezier te ervaren in het werk en je voortdurend te blijven ontwikkelen.
Wil je meer weten hoe je dit in jouw organisatie kan toepassen om meer impact te krijgen op uw verbeterinitiatieven, help ik je graag verder. Stuur me een email: ronny@rs-q.eu of stuur me een bericht via LinkedIn.