Wat is het verschil tussen ISO 9001 en het EFQM-model? Dit is een vraag die me vaak gesteld wordt als ik klanten spreek. Wel, om te beginnen, het zijn 2 verschillende concepten met een verschillend toepassingsgebied.

ISO 9001 is een internationale norm die de eisen vastlegt voor een kwaliteitsmanagementsysteem (QMS) van een organisatie om aan te tonen dat haar QMS dat het in staat is om consequent producten en diensten te leveren die voldoen aan de klanteisen en de toepasselijke wet- en regelgeving. Verder heeft deze standaard tot doel de klanttevredenheid te verhogen door de effectieve toepassing van het managementsysteem, inclusief de verbeterprocessen van het systeem en de borging van conformiteit met de eisen van de klant en de regelgeving.

Een ISO 9001 certificaat betekent dat de organisatie, aan de hand van een externe audit, conform is gebleken met de eisen van die norm. Ofwel een organisatie voldoet of ze voldoet niet, er is niets tussen.

Het EFQM Excellence Model is een geïntegreerd raamwerk om uw organisatie te beoordelen hoe goed ze in staat is om duurzame waarde te creëren voor uw stakeholders, vandaag en morgen. Het is een raamwerk dat uw organisatie en haar stakeholders zien als één geïntegreerd ecosysteem. Het stelt organisaties in staat om beter te begrijpen welke causale verbanden er zijn tussen het “waarom” van bepaalde beleidsbeslissingen, het “hoe” ze dit beleid in de praktijk omzet en “wat” ze bereikt als gevolg van haar acties. Begin vorig jaar werden de SDG’s (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties opgenomen in het model. Samengevat, het model helpt organisaties om op lange termijn succes en duurzaamheid te bereiken.

Een Recognition Assessment met het EFQM Excellence Model is gericht op het bepalen van de sterke punten en kansen voor verbetering van elk van de criteria van het Model. De beoordeling ook geeft een score die het niveau van excellentie uitdrukt dat een organisatie heeft bereikt. Het EFQM hanteert verschillende niveaus van erkenning van 3 tot 7 sterren en voor de “champions league” van topbedrijven het Global EFQM Award. Als één van de koplopers behaalde het maatwerkbedrijf A-Kwadraat onlangs als eerste in België de 4 sterren erkenning volgens het hernieuwde EFQM-model.

Wil je meer leren wat dit model voor uw organisatie kan betekenen?
Volg dan de online EFQM Foundation training. Er zijn volgende maand 2 opleidingen in mei.
Boek snel want de plaatsen zijn beperkt.

Meer weten over het EFQM-model of de EFQM Foundation training? Zie link of stuur me een email