Hoe kies je een goede consultant?

De juiste consultant kan enorme waarde creëren. De verkeerde adviseur kan waarde vernietigen. Door deze zes richtlijnen te volgen, weet u zeker dat u het juiste bedrijf of de juiste persoon inschakelt.

 

1. Goede consultants zijn klantgericht en rechtuit

De adviseur moet bereid zijn het belang van de klant boven dat van zichzelf te stellen. Hij exploreert de processen en cultuur van de klantenorganisatie en verwerft inzicht vanuit haar ecosysteem en haar stakeholders. De consultant moet bereid zijn om klanten dingen rechtuit te vertellen die ze moeten horen, ook al willen ze dit niet.

2. Goede consultants mobiliseren en starten snel

Goede consultants passen zich snel aan nieuwe projecten, werkomgevingen en collega’s. Ze komen binnen, zetten een efficiënte veranderstructuur op en zorgen voor de eerste resultaten. Hun technische kennis en sociale vaardigheden zorgen ervoor dat de leiders en medewerkers actief betrokken zijn en ze zorgen ervoor dat de medewerkers energie en plezier halen uit de verbeteractiviteit.

3. Goede consultants geven de pijnpunten aan

Goede consultants maken snel duidelijk waar de pijnpunten in de organisatie liggen om duidelijk te maken waar de beperkingen en bottlenecks liggen. De moeilijke beslissingen komen dan snel op tafel en er kunnen knopen worden doorgehakt om snelheid te brengen in de gewenste verandering. Op die manier komt er momentum!

4. Goede consultants zijn leergierig en experimenteren

Goede consultants leren altijd bij. Ze moeten op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in hun vakgebied. Het is hun taak om nieuwe kennis, vaardigheden, case studies en oplossingen aan te brengen wanneer de rest van de organisatie niet over deze informatie beschikt. Experimenten zijn belangrijk om de gekozen aanpak te toetsen in de praktijk, bij te sturen en op die manier sneller te leren.

5. Goede consultants zijn sterk in problemen oplossen en co-creatie van oplossingen

Een goede consultant moet ervaring hebben met de uitdagingen of kansen waar u en uw bedrijf voor staan. Zij of hij kent uw specifieke bedrijf en processen misschien niet, maar u en uw mensen kennen het bedrijf en haar processen als geen ander. Wat de consultant op tafel brengt, is ervaring in het aanpakken van de soorten problemen waarmee u wordt geconfronteerd. Ze kunnen nieuwe problemen oplossen met kennis en vaardigheden die ze in eerdere projecten hebben opgedaan. Co-creatie van oplossingen samen met uw organisatie zijn noodzakelijk om deze op een blijvende en duurzame manier in te voeren.

6. Goede consultants gaan een stapje verder richting duurzaamheid

Goede consultants zien het geheel en de details vanuit een holistisch perspectief en systeem. Op basis van hun ervaring hebben consultants vaak nieuwe, verfrissende inzichten. Hierdoor komen ze vaak verrassend uit de hoek en kunnen ze moeilijke problemen oplossen. Ze kunnen ook aangeven welke stappen er kunnen genomen worden richting verantwoord en duurzaam ondernemen.

Het verandertraject is pas klaar als een organisatie zelf verder kan, dan pas zijn de verbeteringen geborgd en zijn de resultaten blijvend.

Biedt RS-Q dit alles?

Wel, graag gaan we in gesprek en leggen we stap per stap uit hoe we werken.

Is er een pijnpunt, een verbeterkans of een proces dat niet performant is, maar je komt er niet aan toe door de dagdagelijkse drukte? Laat ons eens bij een koffie hierover praten. Wat heb je te verliezen?

Bel of mail me op +32 472 460228 of ronny@rs-q.eu.